Dietetyk Dietetycznie, smacznie i zdrowo
Muffinki jajeczne ze szpinakiem – 2 porcje
470 g całość
1 porcja - 230 g – 270 kcal
Lista składników
- 100 g szpinaku
- 60 g sera mozzarella light
- ząbek czosnku (3 g)
- łyżeczka oliwy (5 g)
- pół cebuli (50 g)
- sól do smaku (4 g)
- 4 jajka (240 g)
- 10 g sera z niebieska pleśnią
Sposób przygotowania
1. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na patelni z łyżeczką oliwy ciągle mieszając, aby się nie przypaliła, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż jeszcze chwilę.
2. Wrzuć posiekany szpinak i duś, aż szpinak zwiędnie.
3. Dodaj pokruszony ser pleśniowy, dopraw mocno solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
4. Ostudź szpinak.
5. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
6. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj ze szpinakiem, dodaj rozdrobnioną mozzarellę.
7. Przelej łyżką masę serowo szpinakową do foremek na muffinki (np. silikonowych).
8. Piecz mini frittaty przez 20 minut. Gotowe :)
Wartości odżywcze w 100 g
- Kalorie 132 kcal
- Białka 11 g
- Węglowodany 2 g
- Tłuszcze 9 g
- Błonnik 1 g
- GDA 7%
Tarta żytnia z cukinią w wersji fit – 7 porcji
1400 g całość
1 porcja 200 g – 318 kcal
Lista składników
- 260 g mąki żytniej
- 80 g oleju kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
- łyżka sera parmezan (16 g)
- duża cukinia 500 g (500 g)
- pęczek cebuli dymki (80 g)
- 2 ząbki czosnku (6 g)
- bazylia (3 g)
- oregano (3 g)
- szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
- pieprz do smaku (1 g)
- sól do smaku (8 g)
- 260 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka (180 g)
Sposób przygotowania
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Najpierw przygotuj ciasto.
3. Wysyp mąkę na stolnicę, dodaj jajko oraz olej kokosowy, a także proszek do pieczenia i sól.
4. Wyrabiaj ciasto, dodając wodę, aż nie będzie się rozsypywało
5. Ciasto wyłóż do formy na tartę pozostawiając wysokie brzegi.
6. Nakłuj widelcem i włóż do piekarnika na 15 minut.
7. Cukinię pokrój w cienkie plastry
8. Podduś w małej ilości wody – ja to zrobiłam na patelni.
9. Dopraw cukinię solą i pieprzem .
10. W misce wymieszaj jogurt z jajkami oraz parmezanem.
11. Dodaj posiekaną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – bazylię, oregano, sól, pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
12. Wyjmij ciasto z piekarnika.
13. Wylej na nie masę jogurtową.
14. Na wierzch wyłóż cukinię
15. Zapiekaj przez 30 minut. Smacznego:)
Wartości odżywcze w 100 g
Kalorie 159 kcal
Białka 5 g
Węglowodany 17 g
Tłuszcze 8 g
Błonnik 3 g
GDA 8%